Tärkeimmät silmäsairaudet koirilla

Kuten meillä ihmisillä, on useita silmäsairauksia, jotka voivat vaikuttaa koiraystäviin. Nämä sairaudet ovat yleensä hyvin erilaisia ​​ja voivat olla enemmän tai vähemmän vakavia. Tästä syystä heti ensimmäisten oireiden ilmaantuessa koirallasi on tärkeää toimia nopeasti. Vakavammat sairaudet voivat todellakin johtaa siihen, että koirasi menettää näkönsä osittain ja joskus jopa kokonaan… Mutta älä huoli, tässä artikkelissa käsittelemme koirien tärkeimpiä silmäsairauksia sekä niiden oireita, jotta voit osaa reagoida vastaavasti ja huolehtia nelijalkaisen ystäväsi hyvinvoinnista.

eläinlääkäri kuuntelee koiran silmää
Krediitit: razyph / iStock

Kaihi

Silmäsairaudet eivät ole vain lukuisia, vaan myös hyvin yleisiä… Tästä syystä se voi olla sinulle kiinnostavaavakuuta koirasi mahdollisten eläinlääkintäkulujen välttämiseksi. Lisäksi yksi yleisimmistä sairauksista koiraystävillämme on kaihi. Aivan kuten ihmisillä, se ilmenee linssin enemmän tai vähemmän voimakkaana sameana. Yleensä tämä sairaus kehittyy eläimen ikääntyessä. Se voi kuitenkin johtua myös sairaudesta, esimerkiksi diabeteksesta tai traumasta silmä. Tietyt rodut kärsivät myös kaihista enemmän, kuten esimerkiksi amerikkalainen cockerspanieli tai husky. Kaihia epäiltäessä on tärkeää ottaa nopeasti yhteyttä eläinlääkäriin, koska sokeuden riski on tärkeä.

Sidekalvotulehdus

Toinen sairaus, joka on identtinen ihmisten kanssa: sidekalvotulehdus. Se johtaa silmäluomien sisäpuolen sidekalvon tulehdukseen. Jos koirasi sairastuu, oireita ovat punaiset, joskus turvonneet tai vetiset silmät ja sarveiskalvon turvotus. Huomaa, että kaikki sidekalvotulehdukset eivät ole samanlaisia ​​ja vaativat asianmukaista hoitoa. Syynä voi olla ärsytys, loinen tai allergia. Jos se on virusperäistä, tämä tauti voi olla erittäin tarttuvaa ja tämä lähettää helposti, jos sairastunut koira joutuu kosketuksiin toisen koiran kanssa. Vaikka lievemmät muodot voivat parantua itsestään, suosittelemme joka tapauksessa käymään eläinlääkärissäsi jotta hän antaa sinulle oikean hoidon oireiden hallitsemiseksi.

Glaukooma

Glaukooma liittyy koiran näköhermon rappeutumiseen. Askel askeleelta, lemmikkisi näkökyvyt heikkenevät, tämä tapahtuu silmien reunalta kohti keskustaa. Tässä tapauksessa voit tarkkailla koirasi törmäystä. Glaukooma johtuu silmänsisäisen paineen noususta, joka johtuu itse vesipitoisen nesteen (kirkas neste, joka sijaitsee linssin ja sarveiskalvon välisessä tilassa) kerääntymisestä. On mahdollista lievittää koiraasi vähentämällä tätä painetta leikkauksella tai lääkehoidolla. Toisaalta taudin seuraukset ovat peruuttamattomia, minkä vuoksi meidän on toimittava nopeasti.

Ektropion ja entropion

Puhumme entropiosta, kun silmäluomen reuna pyörii sisäänpäin. Sitä vastoin ektropion vastaa silmäluomen sisäänpäin pyörimistä. Tätä patologiaa nähdään usein vanhemmilla eläimillä, mutta jotkut rodut, kuten bernhardilaiset, ovat alttiita sille. Molemmissa tapauksissa leikkaus (blefaroplastia) on välttämätöntä. kestävän hoidon saamiseksi.

Linssin siirtyminen

Linssin siirtyminen, kuten sen nimi viittaa, vastaa osittaista tai täydellistä nivelsiteen repeämää, joka pitää linssin paikoillaan. Tämä epämuodostuma on yleensä perinnöllistä ja vaikuttaa erityisesti rotuihin, kuten kettuterrieriin tai jackrusseliin. Linssin sijoiltaanmeno voi kuitenkin liittyä myös toiseen silmäsairauteen, kuten aiemmin artikkelissa selostettuun glaukoomaan tai esimerkiksi kasvaimeen. Tämä patologia on erittäin tuskallinen koirallesi. Siksi se on hoidettava nopeasti. Se voi myös johtaa glaukooman kehittymiseen tai pahentaa sitä.

Mitä tehdä, jos koirallasi on jokin näistä sairauksista?

Jos huomaat, että koirallasi on jokin yllä mainituista oireista, tie eteenpäin on olla tekemättä mitään! Itse asiassa sinulle sopivan lääkkeen, kuten silmätippojen, antaminen saattaa pahentaa tilannetta. Joka tapauksessa ota yhteyttä koirasi eläinlääkäriin mahdollisimman pian. Hän on ainoa, joka voi antaa eläimesi silmäpatologiaan mukautetun hoidon. Tarvittaessa hän voi myös suositella tuotetta, joka helpottaa koiraasi konsultaatiopäivää odotellessa.

Tästä syystä koirat haluavat haistella yksityisiä osiamme

Voivatko koirat syödä lunta?